Vang Skiløperforening

Vang Skiløperforening

Vang Skiløperforening ble grunnlagt i 1902, og er med det en av Norges eldste foreninger. Klubben vokste ut av den gang Vang skilaug, som har en historie helt tilbake til 1865. Klubben har alltid vært en stor skiklubb, men har de siste 20 årene også utvidet klubben med lag innen for sykkel og orientering. Klubben har i dag, lag i tillegg til sykkel og orientering, lag innen langrenn, hopp, kombinert og alpint. Som paraplyorganisasjon for flere ulike grener, lange tradisjoner og enorm erfaring med arrangementer, har klubben et mangfold og et støtteapparat som er unikt i Norge. Vang Skiløperforening har alltid jobbet ut fra en visjon. Man skal stimulere barn, ungdom og voksne i lokalmiljøet til å delta i idretter i et godt miljø hvor alle kan trives, og hvor alle skal ha lik muligheten til å oppleve glede og mestring gjennom fysisk aktivitet.

Historien

Klubbens første formannen var den velkjente langrennsløperen Karl Diesen, og det første offisielle hopprennet i regi av Vang Skiløperforenings ble arrangert i Skjesetbakken i februar 1904. Vinner av den yngste klassen den gang var Einar Busterud, bestefar til senere ordfører i Vang Einar Busterud. De første årene i klubbens nyere historie dreide seg stort sett om hopp. Klubben måtte vente 20 år før de hadde et anlegg som var godt nok til å offisielt sett kunne tilby sine utøvere langrenn. Den første skihopperen fra Vang som hevdet seg internasjonalt var Mikkel Bakken, som i 1924 vant gull i storbakke under VM i Stockholm. En annen stor utøver fra Vang er Torstein Gundersen, også han hadde gode internasjonale resultater i hopp gjennom sin nesten 20 år lange karriere. Vangs mestvinnende utøvere er dog brødrene Arne og Kåre Busterud, som i over 30 år deltok internasjonalt i hopp, langrenn og kombinert, og vant en rekke medaljer og kongepokaler.

Norges hoppmekka

Ski har alltid vært en stor idrett i Vangsbygda. Første hoppbakken man kan spore gjennom historien er fra 1812. Skal man stole på hva historiebøkene forteller oss, ble det gjennomført organiserte hopp i det som ble kalt Skullerudbakken i mer enn 15 år. Det lengste hoppet registrert i bakken skal visstnok være på hele 53 meter og ble utført av en Skarlmo Heine i 1816. Totalt er det registrert ikke mindre enn 38 ulike hoppbakker i Vang gjennom historien. Da Gjørsliberget hoppbakke ble åpnet i 1927 var det en av landets største hoppbakker og bakken holdt lenge Norgesrekorden med et hopp på 87 meter.

I etterkrigs-Norge var det Olaf Dufseth fra Vang som ble den første hopperen som gjorde internasjonal suksess for Norge. Dufseth var aktiv utøver i nesten 30 år, og bemerket seg også hjemme i Norge med en rekke NM-medaljer og ikke mindre enn 17 klasseseire i Birkebeinerrennet.  Andre kjente utøvere på 50- og 60-tallet var Leo Busterud, han vant bl.a. kongepokal i kombinert i 1953. Tore Aaberg var også en meget habil hopper på 50-tallet og er den Vangutøveren med flest topp 5 plasseringer gjennom tidene.

Vang skiløperforening som arrangørklubb

Vang Skiløperforening har en lang historie som arrangørklubb. Klubben arrangerte NM første gang i 1958 og har hele 12 NM-arrangementer på sin CV. I tillegg har klubben vært vertskap for en rekke Junior NM ,og Holmenkollrennene har vært arrangert på Vang fire ganger de siste 15 årene. Klubbens langrennstadion, Gåsbu Langrennsenter, er et av Norges mest moderne skianlegg, med en rekke fine løypetraseer, lysløype, skileik- og akeanlegg, og mye mer. Vang Skiløperforening ble i 2011 tildelt sitt aller første senior NM, og utarbeidet i den anledning en helt ny klassisk, skøyte- og sprint trase på Gåsbu. Den nye traseen ble året etter også godkjent for NM løp.

Privacy Policy