Hopp

Hopp

NM i Hopp

NM i Hopp ble avholdt i November 2012 i Renabakkene. Anlegget ligger i Åmot kommune i Hedemark, og det er ikke første gang det har blitt avholdt en større konkurranse her. Selv om det ikke har blitt avholdt noen offisielle verdenscuprenn her, har det blitt arrangert renn i den norske hoppuka og i europacupen (nå kontinentalcupen) i 83/84, samt en rekke NM renn. Renabakkene ble opprinnelig bygd i 1934, og etter at anleggets internasjonale sertifikater utløp ved årsskiftet 2007/08, begynte Rena IL våren 2009 å utbygge og modernisere hoppanlegget. Det nye hoppanlegget skulle egentlig stå klart allerede i 2009, men hærverk, økonomiske problemer og flom gjorde at ombyggingen ble forsinket, og bakkene kunne gjenåpnes først til NM i november 2012. Problemene fortsatte, for under prepareringen til NM, veltet en av lastebilene og var nær med å dra med seg hele tilløpet i normalbakken.

Historie om NM i Hopp

Det første Norgesmesterskapet (den gang kalt Hovedlandsrennet) ble avholdt så tidlig som i 1909 på Lillehammer. Den gang besto NM kun av to grener, langrenn (30km) og kombinert. Først i 1933 ble hopp en egen NM-gren, etter å ha søkt og blitt avvist av Skitinget hele seks ganger tidligere. I 1939 skiftet arrangementet navn fra Hovedlandsrennet til Norgesmesterskapet. I årene 1941-45 ble det naturlig nok ikke arrangert NM på grunn av krigen, men det ble avholdt et uoffisielt mesterskap i 1944 i Sollefteå i Sverige. Frem til 1964 ble det bare konkurrert i en bakke; normalbakke. I 1965 ble hopp i storbakke innført på programmet, og i 1987 ble lagkonkurranse også med. NM i hopp for kvinner ble først avholdt så sent som i 2002, og var før det en heftig diskutert sak. Noe som er verdt å merke seg er at gjennom tidene har flere kominertøvere gjort det godt under NM i hopp. Utøvere som Bjarte Engen Vik og Fred Børre Lundberg har hver sin medalje fra NM i hopp, og kombinertløperen Petter Tande tok gull sammen med sine lagkamerater under NM i 2003.

NM i Hopp 2013

NM i Hopp 2013 ble arrangert i Renabakkene 17-18 November 2012. Lørdag 17. November ble det avholdt konkurranser for menn i grenene normalbakke og laghopp, så det ble en travel dag med mange hopp. Dagen etter var det kvinnenes tur, og de konkurrerte kun i en gren; normalbakke. Denne dagen konkurrerte mennene i storbakke.

I dagene før NM skulle starte, hadde det vært mye mildvær og regn, så man var lenge bekymret for at konkurransen måtte avlyses. Men god preparering gjorde til at NM-helgen kunne gå sin gang. Lørdagen startet med mennenes hopp i normalbakke kl. 08.30. Ikke overraskende var det guttene med plass på landslaget som gjorde det godt. Lite skilte de i toppen, og en av pallplassene ble delt mellom to hoppere. Les mer om resultatene og hvem dette var under «Resultater». Senere på dagen, nærmere bestemt kl. 14.30, var det klart for NM i laghopp. Her stilte lag fra Troms, Buskerud, Nord-Trøndelag, Akershus, Hedemark og Oppland.

Søndag 18. November var det damenes tur. Anette Sagen har lenge vært en frontfigur for kvinnehoppsaken, og har gjort det stekt i de fleste mesterskapene hun har deltatt i. Konkurransen startet tidlig, kl. 08.30, men det la ingen demper på dagen. Tilskuerne fikk se mange flotte hopp, men ingen ble nok overrasket da vinneren ble annonsert. Etter at kvinnene var ferdige, var det mennenes tur i storbakken. Kl. 13.05 satte første løper utfor, og igjen var det landslagsgutta som dominerte. Les mer om resultatene fra NM i hopp under «resultater».

Privacy Policy