Nordbygda/Løten ski

Nordbygda/Løten ski

Nordbygda/Løten Ski er av Norges nyeste idrettslag. Klubben ble stiftet i 2006 da klubbene Nordbygda IL og Løten Ski slo seg sammen. Klubben har i dag 600 aktive medlemmer og har klubber innen langrenn, hopp, alpint, kombinert sykkel, håndball og orientering. Nordbygda/Løten Ski holder i dag til på Budor skistadion. Budor har de siste 10 årene, mye takket være et fantastisk støtteapparat av frivillige, gjennomgått en rekke oppdateringer. Klubben fikk i 2013 belønning for alt det harde arbeidet da de ble tildelt NM på ski. Arrangementet ble gjennomført sammen med Rena IL og Vang IL.

Historien

Nordbygda IK ble stiftet i 1958. Klubben ønsker å være en breddeklubb og gi aktivitetstilbud til barn og unge i nærmiljøet. De første 10 årene var det bare skitrening klubben kunne tilby sine medlemmer, men miljøet vokste raskt og det var stor etterspørsel etter andre idretter. Med unntak av skitalenter som klubben har produsert en rekke av gjennom historien, er det håndball de fleste forbinder klubben med. Klubbens håndballdamer hadde i sin storhetstid på 1980-tallet og hadde i en årrekke lag i eliteserien for damer. Laget spilte i eliteserien i årene 1982 til 1991. Deres beste plassering i Gildeserien var sølv i 1985 og gull i 1988. Med telemarkingen Kare Geir Lio som trener og pådriver, hadde klubben flere kjente spillere i sine rekker, Lene Rantala, Tonje Sagstuen og Suzana Zulijani, for å nevne noen. Klubben rakk også å markere seg internasjonalt i daværende City Cup, med å beseire russiske Kuban Krasnodar i kvartfinalen i 1987-88, men tapte senere semifinalen mot tyske Frankfurter Handball Club.

Løten Ski

Løten Ski så dagens lys tilbake i 1928, og er en av Norges eldste skiklubber. Klubben har alltid vært en ren skiklubb og har ikke før sammenslåingen med Nordbygda kunnet tilby sine utøvere andre idretter enn langrenn og hopp. Begrensning i antall idretter har dog aldri satt en stopper for medaljedryss over den lille klubben. Store skiløpere som Bjarte Toft og Henrik Walen startet sine karrierer i klubben, og fylte premieskapet i klubbhuset med utallige NM-medaljer i løpet av sine karrierer. Selv om klubben aldri kunne tilby de største hoppbakkene eller det beste utstyret, markerte deres utøvere seg både nasjonalt og internasjonalt. Klubbens mestvinnende utøver er den dag i dag skihopperen Gjermund Dalen som i løpet av 15 år på 40- og 50-tallet vant hele 8 NM gull og 3 VM sølv.

Tour de Hedmarken

Nordbygda/Løten Ski har vært en sterkt medvirkende klubb i arbeidet med å gjennomføre Tour de Hedmarken. Touren er et samarbeidsprosjekt mellom Hamar skiklubb, Ottestad idrettslag, Vang Skiløperforening og Nordbygda/Løten ski. Touren ble første gang arrangert i 2010 og har bygd seg opp til å bli en av de største skiarrangementene i Norge i dag. Hamarregionen har en lang historie med skisport og en rekke av Norges største skistjerner de siste 60 årene kommer fra regionen. Med sitt stabile klima, varierte natur og rike kulturarv er Hamarregionen det perfekt sted for en Tour som dette. Touren består i dag av 4 ulike og meget unike løp. Her konkurreres det i klassisk sprint gjennom Ankerskogen, Fristil fellesstart over Gåsebu, klassisk normaldistanse gjennom Budor-tråkket og Fristil jaktstart som går over Lierbakken før den avsluttes på Skortunet idrettsanlegg.

Touren har de siste årene sett en enorm økning i antall deltakere og til start i 2016 sto hele 229 løpere fra 6 ulike nasjoner. Noe av det mest fascinerende med Touren er blandingen mellom profesjonelle og amatører. Den unike løypetraseen byr ofte på utfordringer for både profesjonelle og amatører, og sammenlagtseieren har flere ganger gått til amatører som kjenner området godt.

Privacy Policy