Langrenn

Langrenn

NM i langrenn gikk av stabelen 24-27 Januar på Gåsbu og 5-6 April på Budor. Med hele 12 øvelser på programmet, var det helt naturlig å dele opp arrangementet. Gåsbu er et populært sted for skiløpere, og ligger i Vangsåsen i Hamar kommune. Vang Skiløperforening har arrangert NM her flere ganger opp gjennom årene, første gang i 1973. Hele syv ganger har NM blitt arrangert her, og Gåsbu har i tillegg vært reservearena for Holmenkollen Skimaraton. Budor er et skianlegg som ligger nord i Løten kommune i Hedemark. Stedet er et populært utgangspunkt for turer på Hedmarksvidda, og om vinteren finnes et løypenett på mer enn 300 kilometer i ulike retninger. På Gåsbu ble det arrangert NM i 10 km fristil, sprint klassisk, 2*7.5 km jaktstart med skibytte, 3*5 km stafett, alle for kvinner. Mens for gutta ble det konkurrert i 15 km fristil, sprint klassisk, 2*15 km jaktstart med skibytte, samt 3*10km stafett. Mye flott langrenn å se på på Gåsbu, med andre ord. I April ble del 2 arrangert på Budor, og her ble det konkurrert i lagsprint fristil og 30 km klassisk for kvinnene, mens for gutta ble det konkurrert i lagsprint fristil og 50 km klassisk (bedre kjent som 5 mila).

Litt historie om langrenn

Langrenn, dvs. 30 km for menn, var en av to øvelser det ble konkurrert i under det aller første Norgesmesterskapet, eller Hovedlandsrennet som det het den gang. Det ble arrangert på Lillehammer i 1909 og ble vunnet av Lauritz Bergdahl. Siden den gang har langrennssporten utviklet seg voldsomt. Ikke bare er kvinner nå en naturlig del av langrennssporten, NM i langrenn består nå av hele 12 øvelser. I 1954 fikk kvinner for første gang lov å delta i NM, i øvelsen 10 km. Dette året ble også arrangert 15 km for menn for første gang. 4*10 km stafett for menn ble først arrangert i 1940, men man gikk over til 3*10 km i 1954. Kvinnestafett, 3*5 km, kom først på programmet i 1965. På 90-tallet ble sporten betydelig utvidet med øvelser som jaktstart, 30 km for kvinner, og duatlon. På 2000-tallet kom sprintøvelsene for fullt og ble en del av NM-programmet.

NM i Langrenn 2013

Første del av NM ble arrangert på Gåsbu i Hamar 24-27 Januar. Helgen startet kl. 10.30 med 10 km fristil for kvinner, og kl. 13.00 var det klart for mennenes 15 km fristil. På kvinnesiden var det denne dagen lite spenning knyttet til hvem som ville vinne, for vinneren var i mål nesten minuttet foran andreplass. På mennenes side derimot var det to løpere som fulgte hverandre ganske jevnt gjennom hele løypa, men på oppløpet ble en av de altfor sterk, og vant til slutt ca. 5 sekunder foran andremann. Dagen etter var det klart for sprint klassisk, og det ble en spennende dag. Etter kvalifisering, semifinaler og til slutt finaler, ble det kåret vinnere på både herre- og damesiden.

Den 26. Januar var det klart for jaktstart med skibytte, og for en forrykende jaktstart det ble. Her måtte det fotofinish til for å kåre en vinner på både herre- og damesiden! Den påfølgende dagen, som var siste dag på Gåsbu, var det klart for stafett. Værgudene viste seg fra sin beste side, og solen skinte hele dagen. Det ble en spennende stafett, og flere lag, på begge sider, ledet på ulike stadier gjennom løpet. På damesiden måtte det igjen en fotofinish til for å skille 1. og 2. plassen, mens det på herresiden var litt klarere.

Videre gikk mesterskapet til Budor. 5. April ble det arrangert lagsprint fristil for både herrene og damene. Dagen etter var det tid for mesteskapets store finaleløp, og høydepunktet for mange, 30 km for kvinner og 50 km (5 mila) for menn. Du kan lese mer om hvordan det gikk under «resultater».

Privacy Policy