Kombinert

Kombinert

NM i kombinert ble arrangert 26-28 Januar på Renabakkene og Gåsbu. Hoppdelen av konkurransen ble arrangert i Renabakkene, mens langrennsdelen ble arrangert på Gåsbu. I kombinert ble det konkurrert i to øvelser; 10 km Gundersen og 2*5 km strafferundeløp. I begge konkurransene blir det først hoppet i normalbakke, mens langrenn ble avholdt dagen etter. NM i kombinert ble arrangert av Vang Skiløperforening som holder til i Hamar kommune.

Litt historie om kombinert

Norges Skiforbund ble stiftet i Februar 1908, og det første norgesmesterskapet (eller Hovedlandsrennet som det het den gang) ble arrangert på Lillehammer allerede året etter, i 1909. Den gang ble det konkurrert i kun to grener; kombinert og langrenn. Kombinert har vært på programmet i NM i alle år helt siden det første Norgesmesterskapet ble arrangert. I 1938 skiftet konkurransen navn fra Hovedlandsrennet til Norgesmesterskapet som vi kjenner det som i dag. Helt frem til i 1982 ble det kun konkurrert i en øvelse, men det året kom lagkonkurranse offisielt på NM-programmet. Sprint sto på programmet i årene 1999-2009, og i 2011 ble det innført lagsprint med to løpere på hvert lag. Flere kombinertutøvere har deltatt i NM i hopp, og i 2008 ønsket flere av hopputøverne å konkurrere i kombinert. De la seg i hardtrening på slutten av sesongen, men det var lenge uklart om de skulle få lov til å stille fordi det konkurreres med kretslag i NM og hopperne ikke tilhørte samme skikrets. De fikk til slutt lov til å delta, og det ene laget, med Henning Stensrud, Anders Bardal og Morten Solem, ble nummer 9 av de 22 lagene som deltok, mens det andre laget, med Roar Ljøkelsøy, Lars Bystøl og Anders Jacobsen, ble nummer 10. Ganske imponerende resultater kan man si, med tanke på at disse hopperne ikke er profesjonelle langrennsutøvere.

NM i kombinert 2013

NM i kombinert startet med hopp i Renabakkene Fredag 25. Januar 2013. Tidlig om morgenen, kl. 08.30, satte den første utøveren utfor. Denne dagen ble det hoppet for to konkurranser; både for den neste dagens 10 km Gundersen, samt 5*2 km strafferundeløp som skulle avholdes to dager etter. Dermed ble det en tidlig start, og en noe sen kveld denne dagen. Da alle hopperne var ferdig med første runde, satte tåka inn, og konkurransen ble utsatt. Først i 1 time, så i en time til. Vel to og en halv time etter programmet, hoppet to prøvehoppere og ga klarsignal om at konkurransen kunne fortsette. Tåka holdt seg borte deretter, og konkurransen gikk for seg uten problemer eller fall.

Lørdag 26. Januar var det klart for langrenn på Gåsbu. Kl. 11.00 startet første løper, og det var lite spenning knyttet til hvem som ville vinne denne dagen. Da var konkurransen om de neste plassene mye mer spennende, men et fall i siste nedoverbakke avgjorde dessverre 2. og 3. plassen.

Søndag 27. Januar var det klart for 2*5 km strafferundeløp. Denne relativt nye øvelsen har blitt svært populær, spesielt blant publikum. Denne dagen var vinneren nok en gang veldig overlegen, og gikk i mål hele 30 sekunder foran andreplassen. Det ble derimot knivet hardt om de to andre pallplasseringene, da tre løpere kom inn på stadion samtidig. Opp på oppløpet satte de alle inn sluttspurten, og for en spennende avslutning det ble. Tilskuere holdt pusten, og det skilte til slutt bare 0.4 sekunder mellom 2. og 3. plass. Fra 3. til 4. plass skilte det bare 0.8 sekunder, så mer spennende kunne det ikke ha blitt. Les mer om hvem som til slutt stakk av med medaljene under «resultater».

Privacy Policy