Resultater

Resultater

Resultater fra ski-NM

Ski-NM 2013 ble delt inn i flere deler, og gikk over flere helger, og på ulike steder. Først ute var NM i hopp som ble arrangert i Renabakkene 17-18 November 2012. Videre gikk turen til Gåsbu/Renabakkene. NM i kombinert ble arrangert 26-28 Januar i Renabakkene (hoppdelen) og Gåsbu (langrennsdelen), mens NM i langrenn del 1 gikk av stabelen på Gåsbu 24-27 januar. Del 2 av langrennsdelen ble arrangert på Budor 5-6 April. Her kan du lese mer om hvem som vant, og hvem som ikke nådde helt opp.

Hopp

NM startet med hopp i normalbakke, og ikke uventet var det guttene på landslaget som gjorde det best. Tom Hilde vant ganske suverent, mens det var tettere på de neste plassene. Anders Fannamel tok til slutt andreplassen med sine 279 poeng, mens Anders Jacobsen og Andreas Stjernen delte tredjeplassen da begge endte med 275 poeng. Senere samme dag ble det konkurrert i laghopp, og hele 100 poeng skilte første og andreplass. Laget fra Akershus vant komfortabelt foran lagene fra Nord-Trøndelag (2. plass) og Buskerud (3. plass). Dagen etter var det kvinnenes tur, og hoppstjernen Anette Sagen fikk vist frem hvorfor hun er et så stort navn innen hoppsporten. Hun vant greit foran Gyda Enger og Jenny Hagemoen. Så var det guttas tur igjen, denne gangen i storbakke. Gårdagens sølvvinner tok gull, mens Anders Jacobsen tok sin andre individuelle bronse (tredje bronse sammenlagt). På andreplass kom Rune Velta, knepne 2 poeng foran tredjeplass.

Kombinert

I kombinert ble det konkurrert i øvelsene Normalbakke 10km Gundersen, og Normalbakke strafferundeløp. Etter hoppene i normalbakken var det helt åpent hvem som ville vinne, så det ble en spennende langrennskonkurranse. På 10 km var det til slutt Magnus Krogh som stakk av med gullet foran Håvard Klementsen (2. plass) og Jan Schmidt (3. plass). Klementsen fikk revansje dagen etter, da han gikk inn til gull på strafferundeløp. Mikko Kokslien og Ole Martin Storlien fulgte på plassene etter.

Langrenn

Hele 12 øvelser ble det konkurrert i under VM i langrenn. Det hele startet med kvinnenes 10 km fristil 24. Januar på Gåsbu. Marit Bjørgen skulle bli mesterskapets stor medaljesamler, og startet mesterskapet med gull på denne distansen. Therese Johaug kom på 2. plass, mens Astrid U. Jacobsen tok 3. plassen. Senere på dagen var det mennenes tur, med øvelsen 15 km fristil. Martin Jonsrud Sundby skulle vise seg å være mennenes svar på Marit Bjørgen, og startet mesterskapets medaljesanking med gull denne dagen. En annen langrennsløper på herresiden som skulle vise seg frem, var Petter Northug Jr. På jaktstart med skibytte var det nettopp han som stakk av med den gjeveste medaljen, etter en forrykende fart på oppløpet. Fotofinish måtte til, både på herresiden og kvinnesiden, og til slutt sto Northug øverst foran Didrik Tønset. Like bak kom Martin Sundby og fikk bronsen. Marit Bjørgen tok sitt andre gull, foran Therese Johaug og Heidi Weng. De to store profilene på kvinnesiden, Marit Bjørgen og Therese Johaug, stilte ikke til start på stafetten, men det gjorde Petter Northug, som sammen med lillebror Thomas gikk inn til en fin sølvmedalje.

Så gikk veien videre til Budor, og det var klart for lagsprint. Igjen skulle Martin Sundby vise hva han er god for, og gikk sammen med lagkamerat Andrew Musgrave inn til gull. Mesterskapets to siste øvelser, 30 km for kvinner og 50 km for menn, er kanskje mesterskapets høydepunkt, og virkelig øvelser som skiller klinten fra hveten. Dette er den store styrkeprøven. To av mesterskapets store profiler, Marit Bjøren og Petter Northug, stilte ikke til start. Det gjorde heller ikke Therese Johaug. Men Martin Sundby stilte, og vant, som han hadde gjort flere ganger i løpet av mesterskapet. Det var litt av en premiesamling han kunne ta med seg hjem etter dette NM. På kvinnesiden vant Astri U. Jacobsen komfortabelt 30 sekunder foran Heidi Weng på 2. plass, og kunne dermed si seg ganske fornøyd med årets mesterskap.