Rena idrettslag

Rena idrettslag

Rena IL ble grunnlagt som idrettslag på Rena i Hedmark fylke i 1916, og er i dag en av Norges største fleridrettslag med over 2600 aktive medlemmer. Klubben har egne lag innen fotball, tennis, langrenn, hopp, kombinert, alpint, friidrett, svømming, sykkel og orientering. Idrettslaget er i dag samlet rundt Renabakken, 1 times biltur fra Rena sentrum. Før Renabakken sto ferdig i 1932, hadde klubben tilholdssted i Rena sentrum og benyttet seg av kommunale treningsanlegg.

Renabakken er heleid av Rena Idrettslag og anlegget omfatter i dag både stor- og liten hoppbakke, samt langrennsanlegg og flerbrukshall. Anlegget har vært undergått hyppige utbygginger de siste 40 årene, og fremstår i dag som et av Norges mest moderne idrettsanlegg for ski og friidrett.

Historiske presentasjoner

Rena IL og Renabakken har vært åsted for en rekke store norske idrettsprestasjoner gjennom sin hundre år lange historie. Norges første hopp over 90 og 100 meter ble begge gjennomført i nettopp Renabakken. Under et renn i Januar 1934 hoppet Arnholdt Kongsgård hele 90,5 meter. Noe som den gang var enestående Norgesrekord. Rekordhoppet til Kongsgård satte for alvor Renabakken på kartet, og i 1935 fikk man det ærefulle oppgave av å holde ett av uttakningsrennene til OL i 1936. Norgesrekorden satt i 1934 skulle stå i mange år. Selv om andre klubber i Norge byggde nye, mer moderne og større bakker enn hva Rena kunne vise til den gang, skulle ikke rekorden til Arnholdt Kongsgård bli slått før 22 år senere. Det neste rekordhoppet kom under NM i normalbakke i Februar 1956. Det var ingen som forventet noe nytt rekordhopp på Rena, men på NMs siste dag satt Asbjørn Aursand utfor bakken og landet ikke før han hadde strukket seg hele 101.5 meter gjennom luften.

Utøvere

Rena IL har gjennom sin lange historie fostret en rekke store idrettsutøvere. Velkjente utøvere som Håvard Lillelien, Bente Matsen, Toril Hannsen, Terje Nyheim og Thomas Torkilsen for å nevne noen, har alle bakgrunn fra Rena IL. Idrettslaget har også hatt en rekke utøvere i internasjonale arrangementer og deres utøvere har deltatt i 7 OL og ikke mindre enn 29 ulike VM gjennom historien. Som idrettslag har Rena fylt premieskapet med hele 68 medaljer fra NM, og så mye som 13 kongepokaler har funnet sin vei inn i skapet i klubbhuset. Den største prestasjonen i klubbens historie kom dog under sommer OL i London 1948. Rena idrettslag kunne som eneste klubb i Norge sende hele 5 utøvere over dammen. Selv om alle utøverne gjorde klubben og det norske folk stolt med sine presentasjoner, var det bryteren Hans Rotsmoen som kunne feire høyest og lengst. På hjemreise fra London hadde Rotsmoen med seg en Bronse- og en Sølvmedalje i bagasjen. Flere mener den dag i dag, at sølvmedaljen burde vært av edlere metall. I finalen i 68 kilos klassen ble nemlig Rotsmoen fratatt 2 viktige poeng da to av de tre dommerne mente han benyttet seg av et ulovlig grep. Et grep som bare 1 år senere ble godkjent av det internasjonale bryteforbundet.

NM på Rena

Skisporten har alltid stått spesielt sterkt i klubben og Rena-området forøvrig. Rena idrettslag har gjennom årene hatt gleden av å være vertskap for en rekke ulike NM. NM på ski og hopp har vært avholdt på Rena hele 13 ganger. NM i skiskyting har blitt avholdt her to ganger etter at deres flott skiskytterbane sto ferdig i 1972. De senere år har man også ønsket både orienterings-NM, friidretts-NM og NM i tennis velkommen til sine anlegg.

Rena idrettslag er et idrettslag for alle. Her er alltid plass til nye utøvere, de har en lang historie, og både trenere og støtteapparat besitter enorme mengder kunnskap og erfaring. Velkommen til Rena.

Privacy Policy